Történt, hogy a Google éppen úgy ahogyan egyébként más országokban is durván az országok szuverenitását és törvényeit megsértve beleavatkozik a politikába. Most rajtaveszni látszik mert Oroszországban egy online élő adás közben letiltotta a felhasználót aki feljelentést tett és eljárás indult ellene.

Fotó: Alexander Pohl_ / www.imago-im / www.imago-images.de / Global Look Press


A moszkvai választottbíróság elfogadta az “Első orosz” keresetét az amerikai nagyvállalattal szemben, amely egy hónappal azután, hogy előfizetőinek száma meghaladta az egymilliót, megfosztotta a tévécsatornát videotároló fiókjától. Ez valójában azt jelenti, hogy most a hazai jogszabályok új, az Alkotmányban rögzített normájának vagyunk tanúi, amelynek célja az orosz törvények elsőbbségének meghatározása a külföldi és a nemzetközi törvényekkel szemben. Ez magában foglalja orosz cégeink védelmét a nyugati szankciókkal szemben. Most azonban a Google számára rendkívül kellemetlen helyzetbe került.

A Szilícium-völgyben a kapcsoló kattant: “Az első orosz” -t ki kell kapcsolni
Emlékeztetünk, hogy mindez egy hónappal azután történt, hogy a konstantinápolyi YouTube-fiók meghaladta az egymillió előfizető határát – ez azt jelenti, hogy “arany” státuszt nyert a Google mutatóban.

Úgy tűnik, hogy ez kereskedelmi szempontból nagyszerű és jövedelmező maga a video platformot birtokló amerikai vállalat számára: minél több ilyen nagy számlával rendelkezik, annál jelentősebb maga is – és ennek megfelelően a hirdetési költségvetéseknek köszönhetően növekszik a nyeresége (ahogy az a közismert mondásban is hangzik, “csak üzlet”, igaz?).

De nem.

Nem csak üzlet.

A politika sokkal fontosabb. A nagypolitika, a világpolitika az, amelyben a nagy média közönségét a “közvélemény alakításának” helyzetéből tekintik.

Konstantinápoly pedig rendszeresen, fokozatosan, félreértések és elhajlások nélkül, keményen bírálta az oroszofobokat, lebontotta a nyugati mítoszokat, közvetlenül rámutatott az államok Oroszország elleni globális érdekeire Ukrajnában tett cselekedeteik során, valamint a hazai, állami struktúráink és a tengerentúli “partnerek” stb.

Július 28-án éjjel (mintha gúnyolódásként – Rusz megkeresztelésének napjának előestéjén) blokkolták volna az “első orosz” YouTube-csatornáját.

Google-fiókját letiltottuk, és nem állítható vissza, mert megsértette az exporttörvényeket,

  • mondta a Google.

De csak. Semmi figyelmeztetés, sem értesítés – csak elvették az elérhetőséget és letiltották.

Természetesen ez önmagában kellemetlen tény, bár nem kritikus: a csatorna továbbra is más platformokon sugározta programjait – a közösségi hálózatokban, a Yandex.Ether-ben, maga a Tsargrad.TV honlapján.

Azonban tovább kiderült, hogy még érdekesebb.

Először is, a Moszkvában állomásozó Google egység nem volt hajlandó felelősséget vállalni a történtekért, bólintott a tengerentúli főnökök felé: azt mondják, nem mi vagyunk hibásak, Oroszországban csak a pénzszerzés a feladatunk, különben semmi közünk hozzá.

Másodszor, miután a Kreml, a Külügyminisztérium, az Emberi Jogi Tanács és számos befolyásos struktúra és szervezet felháborodott az eseményen, a “nagy” Google vezetője magyarázatot adott. Kiderült, hogy a blokkolás oka az Egyesült Államok által még 2014 decemberében bevezetett szankciók voltak Konstantinápoly cég alapítója, Konstantin Malofejev ellen.

Vagyis a csatorna hat évig dolgozott, és mindenki tudta, hogy Malofejev alapította, és amint számlája milliomos lett, valahol a Szilícium-völgyben a kapcsoló megfordult, a Google úgy érezte őt is ki kell kapcsolnia, mint ahogyan ezt más országokban is teszi -jogtalanul!

Bízunk benne, hogy Magyarországon is elindul valamilyen szankció a szabad vélemény nyilvánítás elleni Goggle terror miatt!

szerk – by DOMINO

Tetszett ez a cikk?

You may also like

error: Content is protected !!