A Magyar kormány gazdaságvédelmi intézkedései teljes mértékben alátámasztják az Unionak a Magyar GDP alakulásáról alkotott gazdasági előrejelzését.

Magyarország gazdasága a COVID-19 előtti fokozatos lassulás nyomán haladt. A zárolással kapcsolatos intézkedések a járvány március közepén kezdődött, és így kisebb hatással volt a gazdasági adatokra az első negyedévben, amikor a GDP 0,4% -kal csökkent. A megerősített esetek száma továbbra is korlátozott volt, és a fizikai távolságtartási intézkedések május elejétől fokozatosan feloldották. A magas frekvenciájú mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység vályújába áprilisban ért. A fellendülés üteme azonban az ágazatokon belül az egyenlőtlenségek ellenére várhatóan egyenetlen lesz az év hátralévő részében. A kiskereskedelmi forgalom májusban fellendült, amikor visszatért a kereslet, de a romló munkaerő a piaci helyzetnek korlátoznia kell a háztartások vásárlóerejét. Az idegenforgalom és a kapcsolódó ágazatok megálltak tavasszal, és csak részleges fellendülés várható. Az ipari termelés 38% – kal esett vissza február és április között Áprilisban a nulla nemzetközi kereslet azt sugallja, hogy a kapacitás kihasználási arányok helyreállítása fokozatos lesz.
Az építkezést kevésbé befolyásolták a kezdeti zárolási intézkedések, de a recesszió másodlagos hatásait további kibocsátáscsökkenést eredményezhet.
Az előrejelzések szerint Magyarország GDP-je 7% -kal csökken 2020-ban, miután 2019-ben 4,9% -kal nőtt az előrejelzések szerint csökkenni fog a munkaerő-jövedelem és a nagyobb elővigyázatossági megtakarítások. Beruházás, ami volt a pandémia előtti lassulás irányába mutat, az előrejelzések szerint 2006 – ban rekord magas szintről zuhan. A recesszió miatt valószínűleg számos folyamatban lévő projektet törölnek vagy felfüggesztenek. Az export az várhatóan hirtelen csökken 2020-ban, mert a magyar exportőrök az erősen ciklikus termékekre specializálódtak (pl. autóipar), valamint az idegenforgalom és az utazási szolgáltatások területén, amelyeket továbbra is fizikai távolságtartó intézkedések korlátoznak.
A ciklikus fellendülés 2021-ben 6% -kal emelheti a GDP-t, amelyet az összes végső keresleti komponens támogat.
A munkaerő-felmérés szerint a foglalkoztatás február és április között közel 3% -kal csökkent, de hivatalosan még mindig jelentős a foglalkoztatottság. A munkanélküliségi adatok nagyobb, 5,8% – os csökkenésre utalnak az alkalmazottak száma csökkent ugyanabban az időszakban. A munkavállalók körülbelül 4% -a vesz részt az ideiglenes bértámogatásban
rendszer, csökkentett munkaidő. A javulás első jelei a havi foglalkoztatás növekedésével jelentkeztek májusban, június közepén pedig egyre kevesebb a regisztrált álláskereső. A munkanélküliség csökkenni fog a gazdaság fellendülésével fokozatosan, és a munkaerőpiac tartós lazulása a reálbérek növekedését lassíthatja 2020-ban és 2021-ben.
Az infláció a COVID-19 kitörése óta lelassult, a csökkenő üzemanyagárak és az recesszió a szolgáltatási árakon. Az élelmiszer-infláció azonban továbbra is magas maradt az alapanyagok áremelkedése és ellátási zavarok. Az üzemanyag és a dohány közvetett adóemelése júliusban megemelte a fogyasztói árakat. Az infláció az az előrejelzések szerint 2020-ban 3,5% lesz, hasonlóan a 2019-es 3,4% -hoz. 2021-ben 2,8% -ra csökken, mivel az élelmiszerárak a sokk visszahúzódik.

Ezzel szemben Cseh Katalin unios parlamenti képviselő és több bizottságban is póttag facebook oldalán a következőt posztolta;

A kormány nem védte meg a munkahelyeket!

Orbán Viktor csak a levegőbe beszélt, amikor a koronavírus-járvány első hullámakor azt mondta, annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Akkor sem mondott igazat, amikor azt mondta áprilisban, hogy három hónap múlva mindenkinek lesz munkája.

Ugyanis a számok világosan cáfolják a miniszterelnököt.

Magyarországé az EU második, illetve a régió legnagyobb visszaesése a foglalkoztatottak számában a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest: ❗️ – 5,6 százalék. Az EU-ban csak Spanyolország van mögöttünk, (–7,6 százalék), de a régióban messze a magyar visszaesés a legnagyobb. A foglalkoztatottak számának ilyen drasztikus visszaesése a kormány hibája, a negatív hatásait azonban mindannyian érezzük. A járvány második hullámának idején nem ismételheti meg Orbán a korábbi kudarcos politikáját.

Az unió egyik legmélyebb munkaerőpiaci válságának az az elsődleges oka, hogy míg szerte Európában bérkiegészítő programokkal, a családoknak nyújtott pénzbeli segítséggel küzdenek a válság ellen, addig Magyarországon a kormány eddig sem nyújtott, és továbbra sem hajlandó hatható támogatást nyújtani azoknak a családoknak, akiknek csökkent a jövedelme. Így pedig több százezer munkanélküli semmilyen ellátást nem kap az államtól.

❗️A második hullám gazdasági hatásainak kivédésére azonban nem úgy kell készülni, hogy miniszterré nevezik ki Novák Katalint, valódi intézkedésekre van szükség, biztosítani kell az emberek megélhetését.

➡️ Jelentősen ki kell terjeszteni és meg kell hosszabbítani a most lejáró, uniós finanszírozású bérkiegészítő programot.
➡️ Háromról hat hónapra kell emelni a munkakeresési támogatás időtartamát.
➡️ Duplájára kell emelni a családi pótlékot.

Különös,

hogy az egyébként köztudottan főleg a Német autóiparra, a Turizmus és idegen forgalomra és a Kiskereskedelmi – vagy egyéb szolgáltatásokra épülő magyar gazdaság covid-19 vírus elleni védekezése miatt leállt vagy az Unio jelentős mértékben visszafogott gazdasági lépései miatt a Magyarországon is visszaeső foglalkoztatást személyesen Orbán Viktor miniszterelnök nyakába akarja varrni.

Eközben látható, hogy Unios gazdasági előrejelzések már ezt előre megjósolták, a magyarok többsége -mint azt Balaton-parti aláírás gyűjtésükön a momentum képviselői is tapasztalhatták a nyár második fele telt házzal működött, a magyar gazdaságot úgy érte a vírus világjárvány, hogy az embereknek családoknak, volt pénzük a nyári szabadságukat minőségi nyaralással eltölteni, e közben a kiskereskedelmi forgalom, és a szolgáltató ipar részterületei – semmit nem éreztek meg a covid-19 okozta világ válságból.

Mivel benne vagyunk még a második hullámába ezért idő előtti annak követelése, hogy a miniszterelnök tartsa be az ígéretét mert még azt sem tudni hány munkahelyet vett el a vírus járvány.

Ha Cseh Katalin mást mond és azt állítja ő már tudja a végleges adatokat akkor nagyon téved, és hagy emlékeztessem arra, hogy amit javasol;

➡️ Jelentősen ki kell terjeszteni és meg kell hosszabbítani a most lejáró, uniós finanszírozású bérkiegészítő programot.
➡️ Háromról hat hónapra kell emelni a munkakeresési támogatás időtartamát.
➡️ Duplájára kell emelni a családi pótlékot.

ezek egyike sem javítja a munkanélküliségi adatokat, aki akar biztosan talál munkát CSAK BE KELL FOGNIA AZ ORRÁT -és alább adni az igényeiből, hogy egy klasszikust hivatkozzak a 2008-as válság kirobbanásakor mondták ketten is a saját népük arcába, hogy -NINCS INGYEN EBÉD – miközben legalizáltan kirabolták és csődbe vitték az országot csak ekkor még Cseh Katalin nem aggódott annyira a munkanélküliségi rátáért, mert tanulmányai elején még ingyen lógott az állam csecsén és az adófizetők pénzén, kellemes fűtött iskolában tanult aztán külföldre ment két szemeszterre majd visszajött és diplomázott. De ezért a három fent kiemelt javaslatért kár volt ennyit tanulni mert ez üres és nem releváns javaslat jelen időben, stílszerűen mondhatnám úgy is , hogy ez “botmixerrel abortált ötlet”

szerkesztői vélemény -by DOMINO

Tetszett ez a cikk?